Risiko og renter

Alle lån har renter som måles i prosent. Det er imidlertid viktig å skille mellom nominell- og effektiv rente. Den nominelle renten er renten på selve lånet, mens den effektive renten også inkluderer gebyrer og andre kostnader i forbindelse med lånet.

Bankene og finansinstitusjonene tar en risiko når de låner ut penger. Dette kompenserer de med å sette en høyere rente på lånet, da særlig på forbrukslån eller lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet betyr at de ikke krever noen form for pant eller sikkerhet for pengene de låner deg, i motsetning til for eksempel et boliglån eller billån med sikkerhet i boligen eller bilen.

Hvilken rente du blir tilbudt på lånet ditt er basert på grundige vurderinger av din betalingsevne og kredittkredibilitet. Derfor er rentesatsen individuell fra låntaker til låntaker.

Refinansier lån med høy rente

Hvis du har et lån med en rente som er høyere enn 15 prosent, bør du undersøke mulighetene for å refinansiere dette lånet. Det innebærer at du tar kontakt med en bank eller en finansinstitusjon og forhandler deg frem til en lavere rente. Det verste som kan skje er at de sier nei, får du ja kan det være mange penger å spare. Det er også en mulighet å bytte bank. Det skal mye til om du får dårligere vilkår og betingelser i den nye banken enn du har i dag.